Poczta promuje tradycyjne i regionalne wyroby kulinarne. Sójka mazowiecka uwieczniona na najnowszej kartce pocztowej
Poczta Polska upamiętnia i honoruje na swoich znaczkach i kartkach nie tylko ważne postacie, wydarzenia czy obiekty architektoniczne. Spółka promuje także dziedzictwo kulturowe oraz wytwory regionalnego rzemiosła, w tym także kulinarnego. Na najnowszej kartce emisji „Produkty tradycyjnie” znalazła się sójka mazowiecka.
W projekcie kartki w części ilustracyjnej umieszczono tytuł emisji „Produkty tradycyjne” oraz zdjęcie przedstawiające sójki mazowieckie na drewnianej tacy. Wydawnictwo pocztowe zostało wprowadzone do obiegu w 5000 egzemplarzy. Kartce przedstawiającej przysmak ze wschodniego Mazowsza towarzyszy datownik, który będzie stosowany w Urzędzie Pocztowym w Cegłowie. Uroczyste wprowadzenie kartki do obiegu odbędzie się w Cegłowie podczas XIV Festiwalu Folkloru i Smaku „Sójka Mazowiecka” 23 lipca tego roku.
– Sójka mazowiecka to produkt łatwy w przygotowaniu, tani i, przede wszystkim, niezwykle smaczny. Zgodnie z kultywowanymi tradycjami, bardzo często powstaje na bazie surowców pochodzących z gospodarstw, w których od blisko stu lat przygotowuje się te niezwykłe pierogi. Jestem przekonany, że nasza najnowsza kartka stanie się nie tylko formą docenienia kunsztu kulinarnego wschodnich mazowszan, ale także zainspiruje do skosztowania go wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni – podkreśla Daniel Witowski, rzecznik prasowy Poczty Polskiej.
Ten mało jeszcze znany wybór kulinarny z serca Polski zasługuje na promocję nie tylko ze względu na oryginalność, ale – przede wszystkim – niezwykłe walory smakowe. Sójki mazowieckie to sporej wielkości pieczone pierogi wykonane z ciasta drożdżowego, nadzianego kwaszoną kapustą, boczkiem lub słoninką, kaszą jaglaną i grzybami. Tradycja wypieku nietypowego pieroga jest pieczołowicie kultywowana we wschodniej części Mazowsza. Dlatego też pomysłodawcą promocji sójki mazowieckiej na wydawnictwach Poczty Polskiej jest Urząd Miasta i Gminy Cegłów, na terenie których wciąż można raczyć się tym oryginalnym, tradycyjnym wytworem sztuki kulinarnej.
O kartce:
autor projektu kartki: Poczta Polska S.A.
liczba kartek: 1
wartość: A
nakład: 5 000 szt.
technika druku: offset
format kartki: 148 x 105 mm
data wprowadzenia do obiegu: 22 lipca 2022 r.